Ανακύκλωση Συσκευών – TIPS

Ανακυκλώνονται όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που μπαίνουν στην πρίζα ή λειτουργούν με μπαταρία, ανεξαρτήτως μεγέθους: από το κινητό σου μέχρι το ψυγείο και το διάδρομο γυμναστικής. Ανακυκλώνονται ακόμη όλες οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας συμπεριλαμβανομένων των led.

Ειδικοί κάδοι για την ανακύκλωση των μικροσυσκευών υπάρχουν στα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, σε αλυσίδες super market και σε καταστήματα πώλησης οικιακού εξοπλισμού.

Όλες οι αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και πολλά ανεξάρτητα καταστήματα παραλαμβάνουν χωρίς χρέωση την παλιά σου συσκευή με την παράδοση της καινούργιας. Ζήτησέ το την ώρα της αγοράς για να το προγραμματίσουν.

Οι λάμπες ανακυκλώνονται σε ειδικούς κάδους, διαφορετικούς από αυτούς των συσκευών. Και πάντα να θυμάσαι: όταν πας για ανακύκλωση τις λάμπες σου, να τις τοποθετείς προσεκτικά στον κάδο, για να μην σπάσουν.

Οι κάδοι ανακύκλωσης μικροσυσκευών και λαμπτήρων βρίσκονται σε πάνω από 3000 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα! Μπορείς να βρεις τον κοντινότερο στο http://www.electrocycle.gr/network

Μέσα στο 2019, η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. συνέλεξε 60,000 τόνους ηλεκτρικών αποβλήτων. Με τη δική σου συμμετοχή μπορούμε ακόμα καλύτερα και το 2020!

Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές περιέχουν στα κατασκευαστικά τους μέρη βλαβερές ουσίες για το περιβάλλον και την υγεία μας. Γι’ αυτό μετά το τέλος της χρήσιμης ζωής τους, η διαχείρισή τους γίνεται σε κατάλληλα διαμορφωμένες εγκαταστάσεις και με τις ορθές πρακτικές, που διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος.

Μετά τη συλλογή τους, όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές προωθούνται σε εξειδικευμένες μονάδες επεξεργασίας στην Ελλάδα, μέσω αδειοδοτημένων εταιρειών μεταφοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων, που είναι συμβεβλημένες με την Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ.

Στις μονάδες επεξεργασίας, οι συσκευές αποσυναρμολογούνται και απομακρύνονται οι βλαβερές ουσίες που περιέχουν. Ακολουθεί μηχανική επεξεργασία και ανάκτηση των κλασμάτων.

Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των παλιών συσκευών, τα αξιοποιήσιμα υλικά τους (μέταλλα, πλαστικό, γυαλί), επιστρέφουν στην παραγωγή νέων προϊόντων ως πρώτη ύλη.

Με την ανακύκλωση συσκευών προκύπτουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη:
- η μείωση της εξόρυξης των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων και των παραγωγικών διαδικασιών, άρα και ο περιορισμός της ρύπανσης από τοξικές ουσίες
- η μείωση του όγκου των απορριμμάτων και ο περιορισμός του κινδύνου μόλυνσης του περιβάλλοντος από βλαβερές ουσίες που περιέχονται στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα
- η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου

Για περισσότερες πληροφορίες μπες στο www.electrocycle.gr.